Fara Aqilah

Fara Aqilah

Sunday, March 20, 2011

Luahan Hati


Cinta tidak pernah meminta, ia sentiasa memberi, cinta membawa penderitaan, tetapi tidak pernah berdendam, tak pernah membalas dendam. Di mana ada cinta di situ ada kehidupan; manakala kebencian membawa kepada kemusnahan.Tuhan memberi kita dua kaki untuk berjalan, dua tangan untuk memegang, dua telinga untuk mendengar dan dua mata untuk melihat. Tetapi mengapa Tuhan hanya menganugerahkan sekeping hati pada kita? Kerana Tuhan telah memberikan sekeping lagi hati pada seseorang untuk kita mencarinya. Itulah namanya Cinta.Cinta sejati adalah ketika dia mencintai orang lain, dan kamu masih mampu tersenyum, sambil berkata: aku turut bahagia untukmu. Jika kita mencintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada disisi kita.Perasaan cinta itu dimulai dari mata, sedangkan rasa suka dimulai dari telinga. Jadi jika kamu mahu berhenti menyukai seseorang, cukup dengan menutup telinga. Tapi apabila kamu cuba menutup matamu dari orang yang kamu cintai, cinta itu berubah menjadi titisan air mata dan terus tinggal dihatimu dalam jarak waktu yang cukup lama. Jangan simpan kata-kata cinta pada orang yang tersayang sehingga dia meninggal dunia , lantaran akhirnya kamu terpaksa catatkan kata-kata cinta itu pada pusaranya . Sebaliknya ucapkan kata-kata cinta yang tersimpan dibenakmu itu sekarang selagi ada hayatnya.
Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.
Kamu tahu bahwa kamu sangat merindukan seseorang, ketika kamu memikirkannya hatimu hancur berkeping.
Dan hanya dengan mendengar kata “Hai” darinya, dapat menyatukan kembali kepingan hati tersebut.
Satu-satunya cara agar kita memperolehi kasih sayang, ialah jangan menuntut agar kita dicintai, tetapi mulailah memberi kasih sayang kepada orang lain tanpa mengharapkan balasan....ya..cinta itu mungkin xnyata mungkin juga nyata.yang benarnya,siapa yang membutakan cinta dan siapa pula yang mengelapkan ia.. cinta itu memang indah tapi manusia mudah berubah,cinta dikurniakan telah dipermainkan,..cinta dijadikan alat dan hiburan untuk menghilangkan rasa duka,..setelah hilang cinta diketepikan.apakah itu namanya cinta… ya benar kata QUHAIDA cinta seperti main bola,bila mahu dikejar bila dapat disepak,cinta juga bagai bermain skate bila hendak digosok bila lincin dipijak,….cinta sejati seperti bola rabbi,apabila mahu dikejar bila dapat dilindunggi.. ingatlah dalam cinta juga kita tidak boleh melepaskan sepenuh perasaan kita pada orang yang kita cintai,..kerna bersungguh2 cinta tidak mustahil kita akn membencinya suatu hari nanti dan benci-sebencinya kita juga tidak mustahil akan menyintainya kelak.. pandangan saya,manusia tidak pernah mengenal cinta yang mengenal cinta hanya hati dan jiwa..perkasalah hati untuk cinta,siramlah jiwa untuk cinta kerna cinta yang sejati telahpun nyata,iaitu cinta yang MAHA ESA..........:(

No comments:

Post a Comment